Concentrează-te pe prevenție! este îndemul Zilei Mondiale de prevenire a Accidentului Vascular Cerebral – 29 octombrie 2023

Îndemnul Concentrează-te pe prevenție! definește tematica Zilei Mondiale de prevenire a Accidentului Vascular Cerebral (AVC) în anul 2023. Comunitatea medicală afirmă că prevenirea accidentului vascular cerebral este posibilă prin controlul factorilor de risc și adoptarea modului de viață sănătos.

AVC este un accident cauzat de nealimentarea cu sânge a creierului. Se întâmplă în două moduri: fie din cauza unui tromb/cheag de sânge care împiedică circuitul sângelui(AVC ischemic), fie din cauza spargerii unui vas de sânge, ceea ce duce la hemoragie (AVC hemoragic).

AVC este principala cauză de dizabilitate și a doua cauză de deces la nivel global și în Republica Moldova. În ultimii 17 ani, riscul de a dezvolta un AVC pe parcursul vieții a crescut cu 50%. Datele arată că 1 persoană din 4 va suferi un AVC pe parcursul vieții.

Riscul de a face un AVC crește semnificativ odată cu vârsta. Peste 60% din cazurile de AVC se întâmplă la persoanele până la 70 de ani, iar în 16% din cazuri, AVC-ul se întâmplă celor până la 50 de ani.

În Republica Moldova, anual peste 10 mii persoane suferă un AVC, dintre care 13% sunt la vârstă aptă de muncă! Aproximativ 35% dintre cei afectați, decedează în perioada acută a bolii. Mortalitatea prin AVC este de trei-patru ori mai mare în ţara noastră decât în ţările Uniunii Europene, iar incidența este de 2.5-3,0 cazuri la 1000 de locuitori pe an!

Deși datele sunt alarmante, vestea bună este că circa 90% din cazurile de AVC pot fi prevenite prin managementul corect al factorilor de risc: hipertensiunea arterială, alimentația nesănătoasă, consumul de tutun și de alcool, inactivitatea fizică.

În fiecare an, pe 29 octombrie în toată lumea este marcată Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral. Scopul acestei zile speciale este de a crește gradul de conștientizare a gravității patologiei și a importanței cunoașterii factorilor de risc și de schimbare a comportamentelor pentru a reduce povara acestei patologii.

Proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” sprijină Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică în demersul lor de a diminua povara AVC în Republica Moldova și aplică cele mai eficiente intervenții de sănătate publică ale OMS la nivel de comunități, în special în zonele rurale.

Modalități de reducere a riscului de AVC

smileyMonitorizați tensiunea arterială cu regularitate și consultați medicul specialist pentru a primi tratamentul necesar. Mai mult de jumătate din cazurile de AVC sunt asociate cu hipertensiunea arterială netratată sau tratată necorespunzător!

smileyDoar 30 de minute de activitate fizică, de cinci ori pe săptămână vă pot reduce riscul de AVC cu 25%. Peste 1 milion de atacuri cerebrale pe an sunt asociate cu inactivitatea fizică!

smileyAVC-ul este asociat de un nivel ridicat de colesterol LDL. Reducerea grăsimilor saturate din meniu și excluderea celor trans pot reduce considerabil riscul apariției AVC. Primul pas - reduceți consumul de grăsimi trans, până la 1 produs cu exces de grăsimi trans pe săptămână!

smileyKilogramele în plus (supraponderabilitatea) măresc riscul de AVC cu 22%, iar obezitatea cu 64%. Menținerea unei greutăți normale a corpului este un pas important în reducerea riscului AVC!

smileyFumatul crește riscul AVC de șase ori. Renunțarea la fumat va reduce semnificativ riscul de AVC!

smileyConsumul excesiv de alcool, fie în mod regulat, fie mai rar, dar abuziv, crește riscul de AVC. La nivel global consumul excesiv de alcool e asociat cu peste 1 milion de AVC-uri în fiecare an. Renunțați la alcool!

smiley1 din 5 persoane care suferă un AVC, suferă concomitent și de diabet. Dacă suferiți de diabet, gestionați corect boala, în colaborare cu medicul de familie stabili un plan pentru un stil de viață sănătos!

smileyDepresia și stresul cresc riscul de AVC aproape de două ori. 1 din 6 AVC-uri sunt asociate sănătății mintale!

Fii#MaiPuternic>AVC



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!