Asistența medicală comunitară, o direcție modernă de dezvoltare a nursingului pentru Republica Moldova

În țara noastră nursele sunt bine cunoscutele asistente medicale, mai nou sunt și asistentele medicale comunitare care activează în cadrul echipei medicului de familie și a echipelor multisectoriale la nivel de comunitate, o direcție modernă de dezvoltare a nursingului pentru Republica Moldova.

Proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” implementat de Institutul Elvețian de Boli Tropicale și de Sănătate Publică cu suportul financiar al Guvernului Elveției este unul din partenerii de bază în dezvoltarea nursingului din Republica Moldova. Proiectul contribuie la creșterea capacităților și abilităților asistenților medicali de promovare a sănătății și prevenire și management a bolilor cronice în cadrul activităților de susținere a Ministerului Sănătății în implementarea la nivel de țară a Pachetului de intervenții esențiale în bolile netransmisibile (PEN nr.1 și PEN nr.2) și de pilotare a conceptului modern de asistență medicală comunitară care acordă servicii integrate.

Dezvoltarea conceptului de asistență medicală comunitară atribuie roluri interdisciplinare asistenților medicali comunitari (AMC-ist) care fac parte concomitent din echipa medicului de familie și echipa intersectorială la nivel de comunitate. AMC-istul își centrează abilitățile profesionale pe necesitățile persoanei și ale familiei cu vulnerabilități și boli cronice. El are roluri: de educator și promotor în sănătate; de antrenor în autogestionarea bolilor; de avocat și susținător, reprezentând interesele beneficiarilor în relațiile cu furnizorii de servicii, ajutându-i să le obțină; de facilitator, informând actorii relevanți despre nevoile oamenilor și a comunității.

În ultimii patru ani, proiectul a contribuit la capacitarea și abilitarea în managementul hipertensiunii și al diabetului zaharat a circa 1 250 de asistenți medicali, din primele 18 raioane de intervenție. Mai bine de 330 de asistenți medicali comunitari sunt încadrați chiar în aceste zile și până la sfârșitul lunii iunie curent în atelierele de instruire pentru consolidarea abilităților practice organizate în alte zece raioane.

Totodată, pentru creșterea rolului profesional al asistenților medicali, proiectul susține al treilea an consecutiv editarea revistei profesionale „Nursing” dedicate Zilei Internaționale a Nurselor, sărbătorită în fiecare an la 12 mai. În acest an, proiectul a participat cu o alocuțiune despre asistența comunitară integrată, prezentată de Tatiana Dnestrean, experta proiectului în asistență integrate, în cadrul Conferinței naționale cu genericul global „Nursele: o voce de urmat — investiți în nursing și respectați drepturile pentru a asigura sănătatea globală”.

Cu prilejul Zilei internaționale a Nurselor, proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” aduce sincere felicitări asistenților medicali cu care colaborează și care-și doresc dezvoltarea nursingului pentru Republica Moldova, inclusiv prin consolidarea capacităților asistenților medicali comunitari.

Descarcă materialul-1
Descarcă materialul-2


Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!