ANSP are o sală dotată pentru instruiri interactive, inclusiv pentru noul Curs instituționalizat „Promovarea Sănătății și schimbare de comportament”

Cursul de instruire „Promovarea Sănătății și schimbare de comportament” este instituționalizat în cadrul Programului de Educație Medicală Continuă, Catedra de Igienă a USMF „Nicolae Testemițanu”. Cele patru module de instruire a Cursului vor fi susținute în sala dotată pentru instruiri interactive a Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), lansată pe 5 februarie 2020. Ambele activități sunt realizate în cadrul Proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică.

Sala pentru instruiri interactive a ANSP a fost dotată cu 12 calculatoare, trei imprimante, între care una color, ecran și proiector. Aceasta va fi folosită de către angajații care vor fi antrenați în procesul de educație medicală continuă. Sala permite instruirea la distanță, concomitent pentru 12 persoane.

Nicolae Furtună, Directorul ANSP, „Promovarea sănătății este posibilă doar dacă are loc schimbarea de comportament în familie, la locul de muncă, în instituțiile de învățământ, în comunități și în ultimă instanță, în societate. Îi îndemn pe cursanți, care au optat pentru acest Curs nou să împărtășească colegilor săi care încă nu au această formare, metodele și instrumentele pe care le vor învăța de la experții elvețieni.”

Cursul de instruire „Promovarea Sănătății și schimbare de comportament”, elaborat de experții în promovarea sănătății din cadrul Institutului Elvețian Tropical și de Sănătate Publică în colaborare cu experții naționali din cadrul Catedrei de Igienă a USMF „Nicolae Testemițanu”, este dedicat specialiștilor în promovarea sănătății din cadrul sistemului de supraveghere de stat în sănătate, celor din asistența medicală primară și spitalicească, mediciniștilor din anii V-VI și rezidenților USMF „Nicolae Testemițanu”, dar și promotorilor în sănătate din alte sectoare, precum învățământ, alimentație publică, industrie ori securitatea muncii.

Ala Curteanu, Lidera Proiectului „Viață Sănătoasă”, „ANSP este cel mai mare beneficiar și partener al Proiectului, la fel cum și USMF „Nicolae Testemițanu” este partenerul local principal în activitățile Proiectului de instruire, astfel că inaugurarea sălii reutilate de instruire și instituționalizarea Cursului este rezultatul unui efort conjugat care va avea continuitate. Ne bucurăm să constatăm că la Curs s-au înscris specialiști în promovarea sănătăți, inclusiv și din raioanele țării care nu fac parte din cele zece raioane-țintă ale Proiectului. Astfel, credem că metodele noi de promovare a sănătății vor avea o acoperire mai mare și de impact în prevenirea bolilor netransmisibile la nivel de țară.”

Cursul „Promovarea Sănătății și schimbare de comportament” conține trei module de instruire teoretică și un modul de lucru individual, după cum urmează: prezentarea unui model de înțelegere a schimbării de comportament; piața intervențiilor de promovare a sănătății; proiectarea și planificarea intervențiilor de promovare a sănătății și elaborarea unui plan individual; elaborarea și prezentarea planurilor de intervenție complete. Acesta se va desfășura pe parcursul a 78 de ore academice, ori patru zile complet de muncă.

Sergiu Cebanu, șeful Catedrei Igienă a USMF „Nicolae Testemițanu”, „Noul Curs se va preda de către doi formatori, cadre didactice ale Catedrei pe care o reprezint, formați în 2019 pentru această activitate cu suportul Proiectului „Viață Sănătoasă”. Cursul prezintă instrumente eficiente de comunicare pentru comportamentele, care sunt identificate ca factori de risc pentru dezvoltarea bolilor netransmisibile.”

Constantin Rîmiș, Specialist în Promovarea Sănătății, Proiect „Viață Sănătoasă”, „Printre instrumentele practice pentru diagnosticul de comportament pe care îl vor învăța specialiștii este COM-B. Instrumentul explică comportamentele și furnizează dovezi, care vor fi interpretate în baza teoriilor psihologiei sănătății. Acesta le va permite specialiștilor în sănătatea publică să definească comportamentele, să aleagă comportamentele-țintă, să le specifice și să identifice ce trebuie de schimbat.”

La primul Curs „Promovarea Sănătății și schimbare de comportament” din cadrul Programului de Educație Medicală Continuă, Catedra de Igienă a USMF „Nicolae Testemițanu” s-au înscris 12 cursanți, promotori ai sănătății, angajați ai ANSP și patru rezidenți. Cursul se va încheia pe 17 februarie 2020, cu prezentări de planuri de intervenție complete la locul de muncă sau comunitate, pentru care vor fi folosite datele furnizate din Profilurile de sănătate, elaborate în cadrul activităților de promovare a sănătății a Proiectului „Viață Sănătoasă” pentru zece raioane-țintă.

Instituționalizarea Cursului de instruire „Promovarea Sănătății și schimbare de comportament” și inaugurarea sălii dotate pentru instruirile interactive la ANSP au fost realizate în cadrul activităților de promovare a sănătății a Proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică. Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova în acest an împlinește 20 de ani de activitate. Elveția este cel mai mare donator bilateral de granturi în sectorul de Sănătate al Republicii Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!