Alte opt raioane cu 16 localități vor aplica intervenții și activități de reducere a îmbolnăvirilor și deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile

Proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” își extinde intervențiile și activitățile de reducere a îmbolnăvirilor și deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile (BNT) din anul 2, faza a II în alte opt raioane cu 16 localități. Este vorba de: Ocnița (Clocușna și Lipnic), Drochia (Chetrosu și Pelinia), Soroca (Vîsoca și Bădiceni), Șoldănești (Răspopeni și Vadul-Rașcov), Sîngerei (Bilicenii Vechi și Prepelița), Călărași (Meleșeni și Pitușca), Anenii Noi (Varnița și Mereni), Hâncești (Ciuciuleni și Cărpineni).

Deoarece Republica Moldova înregistrează un nivel înalt al poverii BNT asupra populației, fiecare raion nou venit în Proiect va elabora un Plan de acțiuni pentru reducerea îmbolnăvirilor și deceselor premature cauzate de BNT. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, din totalul deceselor din țara noastră, fiecare a patra persoană decedează prematur din cauza BNT. 87% dintre decesele din anul 2020 s-au întâmplat din cauza BNT. Bolile aparatului circulator, în special hipertensiunea, bolile ischemice (insuficiențele cardiace, bolile coronariene, angina pectorală) și diabetul zaharat de tip 2 (dobândit în timpul vieții) sunt principalele maladii din structura îmbolnăvirilor și deceselor prin BNT.

Aceste maladii apar și se dezvoltă, în special datorită obișnuințelor nesănătoase ori factorilor de risc comportamentali care pot fi modificați: alimentația nesănătoasă, consumul de tutun și nociv de alcool, activitatea fizică redusă. Cunoașterea factorilor de risc comportamentali și învățarea controlului maladiilor cronice pot reduce cu 50 - 60% îmbolnăvirile și decesele premature cauzate de BNT.

Proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” va facilita implementarea Planurilor raionale care vor conține intervenții de sănătate publică și activități de promovare a sănătății privind reducerea factorilor de risc pentru BNT. Elaborarea și implementarea Planurilor raionale va fi facilitată de către experții Proiectului prin valorificarea noilor abordări în promovarea sănătății pentru reducerea factorilor comportamentali de risc și centrarea lor pe nevoile de sănătate ale populației raioanelor.

Printre acestea se numără elaborarea Profilului de Sănătate a raionului, un instrument de evidențe din sănătatea publică care va argumenta toate activitățile în BNT la nivel de raion și localități selectate, inclusiv campaniile de comunicare în nutriție cu genericul Alege ce mănânci! despre dauna consumului în exces de sare, zahăr și grăsimi trans pentru sănătate.

De asemenea, vor fi realizate activități de îmbunătățire a calității serviciilor prestate de echipa medicului de familie pentru prevenirea și gestionarea BNT, prin implementarea PEN, un instrument al calității îngrijirii pacienților cu boli netransmisibile. Totodată, proiectul va continua să dezvoltate Centre Comunitare de Asistență Integrată și serviciile de asistență medicală comunitară în cadrul echipei medicului de familie, în precedentele zece raioane din anul 1 al fazei II de implementare (Cantemir, Ialoveni, Căușeni, Leova, Cimișlia, Rezina, Glodeni, Florești, Telenești, Strășeni).

În cele 16 localități selectate vor fi realizate activități de educație pentru sănătate și schimbare de comportament privind factorii de risc ai BNT (Programul de autoîngrijire).

Astfel, proiectul va sprijini consolidarea și fortificarea rolului de lider al Administrației Publice Locale din raion și localitățile selectate (APL de nivel I și II) cărora le revine responsabilitatea de a intensifica colaborarea între toate sectoarele din teritoriu, promovând sănătatea în toate politicile locale și dezvoltând echitatea în sănătate, orașele și comunitățile sănătoase. După încheierea Planului de acțiuni propus de proiect, activitățile vor putea fi replicate de către autorități în toate localitățile celor opt raioane.

Intervențiile și activitățile pentru îmbunătățirea prevenirii controlului și managementului cazurilor de BNT în cele opt raioane noi vor fi inițiate imediat după încheierea procesului de prezentare a Proiectului și semnarea Acordului de parteneriat cu Consiliile Raionale și vor dura până în octombrie 2022.

Proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a populației, în special din zonele rurale, prin reducerea poverii bolilor netransmisibile în Republica Moldova. Proiectul susține reformele aplicate de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova și este un proiect de asistență tehnică finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!