14 noiembrie 2021 - marcăm Ziua Mondială a Diabetului cu genericul Acces la îngrijirea diabetului. Dacă nu acum, atunci când?

În acest an, 2021 genericul Zilei Mondiale a Diabetului (ZMD) și a celei mai mari campanii la nivel global de conștientizare a diabetului are genericul Acces la îngrijirea diabetului. Dacă nu acum, atunci când?. Republica Moldova este parte a Organizației Națiunilor Unite (ONU) care a instituit această zi oficială de sensibilizare privind prevenirea și managementul diabetului zaharat în parteneriat cu Federația Internațională de Diabet (FID), în anul 1991. Peste un miliard de oameni din circa 160 de țări ale lumii se alătură activităților acestei campanii globale ca răspuns la amenințarea tot mai mare a răspândirii diabetului pentru sănătatea publică.

Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci, când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață lungă și sănătoasă dacă își pot gestiona boala. Cele mai importante componente în gestionarea eficientă a diabetului includ:

 • Monitorizarea constantă a nivelului de glucoză în sânge;
 • Accesul la medicamente orale anti-diabetice și la insulină;
 • Accesul la educație și suportul psihosocial;
 • Accesul la alimentele sănătoase și condiții ce ar încuraja activitățile fizice.

Dacă diabetul zaharat nu este monitorizat corespunzător, boala provoacă inevitabil dizabilitate deja la vârsta aptă de muncă și reduce în medie 10 ani din speranța de viață. Mai mult de atât, fiecare a treia persoană cu orbire şi insuficienţă renală suferă de diabet zaharat, iar 70% din amputaţiile membrelor inferioare sunt cauzate de complicațiile diabetului.

În anul 2019, la nivel mondial, 463 milioane de adulți, adică 1 din 11 adulți trăiau cu diabet zaharat. Dintre aceștia, 136 de milioane sau 1 din 5 persoane care suferă de diabet zaharat au peste 65 de ani. În 2019, diabetul a luat viața a 4,2 milioane de oameni!

50% din persoanele care suferă de diabet zaharat rămân nediagnosticate. Astfel, 232 milioane de oameni nici nu știu că au diabet.

Cheltuielile pentru asistența medicală generate de diabet au fost în jur de 10% din cifra totală alocată asistenței medicale la nivel mondial, în anul 2019.

3 din 4 persoane care suferă de diabet trăiesc în țări cu venituri mici și mijlocii.

În Republica Moldova diabetul reprezintă 46-48% din toate bolile endocrine, bolile de nutriţie şi metabolism.

În ultimii zece ani în țara noastră ritmul de îmbolnăvire prin diabet, dizabilitate și mortalitate este foarte înalt, în comparație cu alte țări europene. Numărul de cazuri de diabet s-a dublat, de la 171,1 de cazuri la 10 mii locuitori în anul 2010 la 335,2 cazuri la 10 mii locuitori în 2020. În anul 2020 la evidenţă s-au aflat 118 822 de bolnavi cu diabet zaharat.

Se atestă o creștere a mortalității prin diabet, de la de la 10,7 la 100 mii locuitori (359 decese) în anul 2010 până la 13,2 la 100 mii locuitori (466 decese) în 2020.

Pandemia de COVID-19 a arătat, că persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse sa facă forme grave ale bolii, până la deces. Practic 1 din 4 persoane decedate de COVID- 19 suferea de diabet. În acest context, prevenirea diabetului zaharat este o prioritate a sistemului de sănătate.

Factorii de risc care determină apariția diabetului zaharat sunt:

 • Alimentația nesănătoasă, cu un consum ridicat de zahăr adăugat și carbohidrați, precum și regimul alimentar dezechilibrat;
 • Dislipidemia – afectarea metabolismului (schimbului de substanțe) grăsimilor (modificarea valorilor colesterolului, fracțiilor LDL și HDL și trigliceridelor);
 • Hipertensiunea arterială;
 • Ereditatea;
 • Activitatea fizică redusă (mai puțin de 30 min/zi);
 • Consumul de tutun și alcool;
 • Obezitatea.

5 sfaturi care te pot ajuta să ții diabetul sub control:

 • Adresează-te la medicul de familie pentru a stabili un program de schimbare a modului de viață;
 • Monitorizează și menține în limitele recomandate (limitele - țintă) nivelul de glucoză și colesterol din sânge, dar și tensiunea arterială;
 • Renunță la fumat;
 • Adoptă un regim alimentar echilibrat;
 • Fii activ – 30 de minute de activitate fizică pe zi te vor ajuta să ții diabetul sub control.

Nu uita să te adresezi medicului de familie imediat ce ai simțit schimbări în starea de sănătate și efectuează controale medicale profilactice de cel puțin două ori pe an.

În contextul Zilei Mondiale a Diabetului, duminică, 14 noiembrie va avea loc webinarul „Modul de alimentație în prediabet și diabet” dedicat persoanelor cu risc sporit pentru diabet (prediabet) și celor care suferă de diabet de tip 2.

Totodată, pe parcursul lunii, în raioanele republicii vor fi organizate activități de screening al diabetului (testare rapidă a zahărului în sânge), activități de informare în colective (școli, locuri de muncă, instituții medicale primare și spitalicești).

Vă invităm să sporiți nivelul de conștientizare a diabetului de Ziua Mondială a Diabetului 2021 și pe parcursul lunii noiembrie prin intermediul resurselor noastre dedicate campaniei disponibile începând cu 14 noiembrie pe portalul Ministerului Sănătății și al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică www.prosanatate.md .

• Descărcați logo-ul Zilei Mondiale a Diabetului.

• Descărcați posterele, infograficele, bannerele pentru rețelele de socializare și web.

Distribuiți aceste materiale pe rețelele sociale pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la accesul la îngrijirea diabetului, folosind hashtag-ul #ZiuaMondialăaDiabetului și #DacăNuAcumAtunciCând.

Adaptarea materialelor de informare dedicate Zilei Mondiale a Diabetului au fost realizată în cadrul activităților proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori în domeniul sănătății pentru Republica Moldova.

Descarcă materialul-1


Categorii de noutăți
  Nu am găsit nimic!