10 raioane din țară vor avea profiluri de sănătate actualizate

În cadrul unui atelier de lucru din 1 februarie 2019, reprezentanții Centrelor de Sănătate Publică din 10 raioane pilot ale Proiectului ”Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, responsabili de elaborarea profilurilor de sănătate raionale, au discutat și analizat indicatorii colectați în procesul de elaborare al acestora.

Profilurile de sănătate reprezentă o evaluare a stării sănătății populației, oferind o înțelegere mai bună a factorilor principali ce o determină, interni și externi sectorului de sănătate.

Proiectul ”Viață Sănătoasă” susține elaborarea profilurilor de sănătate în 10 raioane: Briceni, Edineț, Fălești, Ungheni, Orhei, Criuleni, Ștefan Vodă, Cahul, Taraclia și Vulcănești, sporind și facilitând cooperarea multi și intersectorială prin implicarea partenerilor din alte sectoare, membri ai consiliilor teritoriale de sănătate în promovarea sănătății la nivel local.

Profilul de sănătate include o bază de date cu 42 de indicatori din șase domenii diferite, după cum urmează: descrierea generală a raionului, contextul demografic și socio-economic, starea de sănătate a populației, factorii de risc și promovarea sănătății, mediul de trai și de muncă și sistemul de asistență medicală.  Fiecare domeniu are un anumit număr de indicatori strategici care sunt analizați individual și în ansamblu pentru a descrie și evalua situația.

Datele obținute sunt analizate de specialiștii Centrelor de Sănătate Publică, care vor oferi recomandările necesare pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației ce urmează a fi implementate la nivel de comunitate în colaborare cu alte sectoare, cum sunt: autoritățile publice locale, educație, protecție socială, mediul ambiant, transport, poliție și altele.

Pentru a consolida capacitățile de analiză și facilita procesul de elaborare a profilurilor, Proiectul a oferit 18 laptop-uri performante Centrelor de Sănătate Publică implicate și două servere Agenției Naționale pentru Sănătate Publică pentru stocarea și arhivarea sigură a datelor și buna funcționare a instituției, în sumă totală de 365.000 MDL.

La eveniment a participat expertul internațional în elaborarea profilurilor de sănătate, Laura Aaben, din Estonia, care și-a împărtășit experiența personală de peste 10 ani în elaborarea profilurilor de sănătate, oferind sfaturi utile colegilor din Moldova cum să anticipeze cele mai frecvent întâlnite obstacole în majoritatea țărilor.

Amintim, că un program de finanțare sub formă de granturi mici a fost lansat de către Proiectul ”Viață Sănătoasă”, la finele anului 2018, destinat consiliilor teritoriale de sănătate publică. Granturile, în valoare de 85.000 MDL (5000 franci elvețieni), sunt oferite pentru susținerea proiectelor de schimbare de comportament și promovare a sănătății la nivel de raion/comunitate în corespundere cu necesitățile evidențiate de profilurilor de sănătate elaborate.

Proiectul, finanțat de Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare (SDC) și realizat  de Institutul elvețian de medicină tropicală și sănătate publică, își propune să contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate și a bunăstării populației Republicii Moldova, în special în mediul rural, prin reducerea poverii bolilor netransmisibile.

 

 



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!