Proiectul „Viață Sănătoasă” susține implementarea Ghidului pentru o comunicare eficientă cu pacientul privind schimbarea comportamentului și managementul suferințelor cronice în instituții de educație medicală

Reprezentații comunității academice din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, Centrului de Excelență în Medicină Raisa Pacalo, Centrului de Educație Continuă a Personalului Medical și Farmaceutic cu Studii Medii vor prezenta propuneri pentru elaborarea planului de implementare în activitatea didactică și practica medicală a prevederilor „Ghidului pentru o comunicare eficientă cu pacientul privind schimbarea comportamentului și managementul suferințelor cronice”, aprobat prin Ordinul MSMPS nr. 754 din  2019. Planul pentru instituționalizarea prevederilor Ghidului va fi susținut de Proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Discuțiile s-au purtat în cadrul ședinței de lucru din 22 ianuarie 2020.

Instituționalizarea Ghidului în activitatea didactică a catedrelor instituțiilor de învățământ medical și de educație medicală continuă va putea contribui la dezvoltarea competențelor și aptitudinilor de consultare medicală, educație terapeutică a medicilor și asistenților medicali, și în timp, la creșterea nivelului de încredere al pacienților și familiilor acestora în serviciile medicale.

La ședința de lucru, reprezentanții instituțiilor de educație medicală și-au prezentat programele, modulele existente în curriculumul de instruire cu privire la comunicarea cu pacienții, inclusiv persoanele ce suferă de boli netransmisibile. În baza activităților care sunt realizate în prezent, experții au examinat posibilitățile de fortificare a componentei de comunicare în managementul suferințelor cronice, folosind Ghidul ca material didactic.

„Ghidul pentru o comunicare eficientă cu pacientul privind schimbarea comportamentului și managementul suferințelor cronice” este o lucrare dedicată lucrătorilor medicali, în special din cadrul asistenței medicale primare, care comunică cel mai frecvent cu pacienții cu boli cronice și membrii familiilor acestora. Lucrarea prezintă instrumente practice pentru construirea unei alianțe terapeutice cu pacientul cronic, pentru ca el să învețe, să dorească și să decidă să-și trăiască viața sănătos în adevăratul său beneficiu.

Ghidul descrie etapele consultației medicale, tehnicile de comunicare eficiente, regulile de bună practică și strategiile de stimulare a motivației pacientului, utilizate în interacțiunile individuale și colective pentru schimbarea modului de viață și educația de autoîngrijire a pacienților care suferă de boli cronice.  

Lucrarea a fost elaborată și urmează să fie implementată în activitatea didactică și practica medicală în cadrul activităților de creștere a accesibilității calității serviciilor medicale a Proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este cel mai mare donator bilateral  de granturi în sectorul de Sănătate al Republicii Moldova.

 
 


Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!