PEN nr. 1 și nr. 2 vin tot mai aproape de asistența medicală primară din Chișinău și Bălți

În perioada 05-20 decembrie 2023, s-a desfășurat cel de-al treilea atelier de formare de formatori pentru aplicarea Pachetului de intervenții esențiale în bolile netransmisibile (protocoalele PEN nr.1 și PEN nr.2) la nivel de asistență medicală primară.

Atelierul de formare de formatori a pregătit șase echipe de formatori în #PEN din instituțiile medicale primare ale municipiilor Chișinău și Bălți. Fiecare echipă fiind constituită din manageri, medici de familie și asistenți medicali, în total 37 de formatori locali care vor furniza ateliere de formare a competențelor și deprinderilor practice în #PEN la locul de muncă pentru colegii săi.

#PEN nr.1 și #PEN nr.2 sunt instrumente moderne de lucru a echipei medicului de familie pentru prevenirea atacului de cord, a accidentului vascular cerebral #AVC și a bolilor renale, prin intermediul managementului integrat al hipertensiunii arteriale #HTA și al diabetului zaharat #DZ, dar și educația pentru sănătate și consilierea cu privire la conduita sănătoasă a pacientului. Aplicarea PEN-urilor asigurară calitatea în managementul bolilor netransmisibile.

„Scopul atelierului de formare de formatori este de ai instrui pe colegii noștri în  aplicarea impecabilă a instrumentului #PEN și de a le da metode și tehnici de formare a adulților cu care să-și ajute colegii de la egal la egal, la locul de muncă, în aplicarea practică a protocoalelor.”, Dr. hab. șt. med. Natalia Zarbailov, expertă în medicina primară și sănătate publică a proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” și coordonatoarea atelierelor de instruire în cascadă, în #PEN.

„Am învățat metode de instruire interactive și acum vom putea ghida colegii noștri în #PEN cu mai multă încredere. Totodată, am reînnoit cunoștințele și practicile în utilizarea instrumentelor de măsurare a indicelui masei corporale #IMC, a scalei #SCORE2 și #SCORE_OP, măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei și colesterolului, examinarea piciorului diabetic – un șir de examene medicale aplicate pacientului în sala de triaj, extrem de importante pentru prevenirea și depistarea factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare, diabet și complicațiilor acestora”,  mărturisește Aurelia Moreac, medic de familie la Asociația Medico-Teritorială a sectorului Ciocana, mun. Chișinău și participantă la atelier.

Conform studiului STEPS 2021, fiecare al treilea moldovean suferă de hipertensiune arterială, iar fiecare al cincilea de diabet zaharat. Aceste boli sunt cele mai răspândite în republică și sunt printre bolile netransmisibile prioritare care aduc la 9 decese din 10!

Proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” facilitează și coordonează atelierele de instruire în #PEN nr.1 și nr.2, de la formare de formatori până la atelierele în cascadă la locul de muncă. Începând cu anul 2019, cu suportul proiectului au fost formați în #PEN, 125 de formatori la nivel local și instruiți pentru a aplica #PEN nr.1 și nr.2, circa 1750 de manageri, medici de familie și asistenți ai medicilor de familie. 

Versiunea actualizată a PEN nr.1 și nr.2 o găsești și pe - https://prosanatate.md/instrumente/nou-2023_protocol-clinic-standardizat-pentru-medicii-de-familie-pen-nr-1-si-pen-nr-2_-rom_rus/

 

 



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!