Măsurarea tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala (TA) este presiunea exercitata de coloana de sânge asupra peretelui arterelor, in timpul contracției si relaxării ritmice a inimii.

Exista doua componente ale tensiunii arteriale :

tensiunea arterială sistolică (TA sistolică) - presiunea exercitată asupra pereților arteriali, când inima se contractă și împinge sângele spre organe - cu valori normale de până la 130 mm coloană de mercur (Hg);

tensiunea arterială diastolică (TA diastolică) - presiunea exercitată asupra pereților arteriali, când inima se relaxează și se umple cu o nouă cantitate de sânge, înainte de următoarea contracție - cu valori normale de până la 85 mm coloană de mercur (Hg).

Persoanele cu valori înalte ale tensiunii arteriale au un risc crescut de boli cardiace și accident vascular cerebral - cauze principale de deces în Republica Moldova. De aceia, monitorizarea zilnică a tensiunii arteriale este o componentă foarte importantă, cu posibilitatea efectuării acesteia la domiciliu. Tensiometrele recomandate în acest caz sunt cele digitale automate, cu manșetă pe braț, respectiv validate și testate clinic.

Cum măsurăm corect tensiunea arterială la domiciliu?

- Nu fumați, nu beți băuturi cofeinizate și nu faceți exerciții fizice în termen de 30 de minute înainte de a vă măsura tensiunea arterială.

- Goliți-vă vezica urinară și asigurați-vă de cel puțin 10-15 minute de repaus liniștit înainte de măsurători.

- Așezați-vă pe un scaun confortabil, cu spatele drept și sprijinit.

- Puneți ambele picioare pe podea și păstrați-le ne încrucișate.

- Aplicați manșeta în jurul brațului, bine întinsă dar nu prea strâns, direct pe piele și imediat deasupra cotului.

- Brațul cu manșetă trebuie sprijinit pe o suprafață plană, cum ar fi o masă, la înălțimea pieptului cu palma îndreptată în sus.

- Apăsați butonul de start al tensiometrului. Important, în această perioadă nu vorbiți și nu vă mișcați.

Atunci când urmăriți tensiunea arterială acasă, respectați aceste sfaturi suplimentare:

- Luați-vă întotdeauna tensiunea arterială la aceiași oră în fiecare zi, cum ar fi dimineața și seară, înainte de masă.

- Faceți cel puțin două măsurări consecutive, la o distanță de 2 minute.

- Notați regulat datele obținute.

Dacă obțineți valori ușor mai mari decât în mod normal, măsurați-vă tensiunea arterială de câteva ori și consultați telefonic medicul de familie.

!!! Dacă valorile tensiunii arteriale depășesc 180/120 mm Hg (milimetri coloană de mercur), așteptați 5 minute și testați din nou. Dacă cifrele dvs. continuă să fie neobișnuit de mari – peste 180/120, contactați imediat medicul de familie sau 112.

!!! Dacă tensiunea arterială este mai mare de 180/120 mm Hg (milimetri coloană de mercur) fără sau cu semne de alarmă cum ar fi dureri în piept, respirație dificilă, dureri de spate, amorțeală a feții și/sau membrelor, slăbiciune, schimbări de vedere, dificultăți de vorbire, iar dumneavoastră aveți un istoric de pacient hipertensiv, administrați unul sau două medicamente recomandate de medic în criza hipertensivă. !!! În cazul în care nu sunteți un pacient cu hipertensiune arterială diagnosticat și vă întâlniți cu asemenea stare pentru prima dată sunați imediat la 112.

enlightenedPENTRU A DESCĂRCA VIDEO APASĂ AICI.