Măsurarea Glicemiei

Măsurarea regulată a glicemiei este o procedură necesară pentru controlul diabetului și pentru monitorizarea riscului de a face diabet zaharat. În limbaj medical, măsurarea glicemiei se mai numește glucometrie. Glucometria este determinarea rapidă a nivelului de glucoză în sânge.

Valorile normale ale glicemiei sunt cuprinse între 3,3 și 6,1 mmol/l (milimoli pe litru) sau 60 și 110 mg/dl (miligrame pe decilitru).

Cum măsurăm corect glicemia la domiciliu?

  1. Pregătiți elementele necesare: glucometrul – un dispozitiv electronic care citește glicemia dintr-o mostră de sânge; benzile de testare – o bandeletă specială care absoarbe mostra de sânge și este introdusă în glucometru; dispozitivul de înțepare – un instrument care ține o lanțetă și respectiv lanțetele – ace care înțeapă pielea. Deși toate glucometrele funcționează pe același principiu, e posibil să existe diferențe în ceea ce privește elementele consumabile. Cel mai indicat este sa cereți in prealabil opinia medicului.
  2. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun și uscați-le bine cu un prosop.
  3. Pregătiți dispozitivul de înțepare: prin introducerea acului, ajustarea adâncimii înțepăturii (cu cât pielea e mai groasă cu atât nivelul e mai mare) și trageți de partea din spate a dispozitivului până se aude un clic.   
  4. Verificați valabilitatea testelor, extrageți bandeleta și introduceți-o corespunzător instrucțiunilor în glucometrul conectat prealabil.
  5. Țineți apăsat pe deget (lateral, la nivelul ultimei falange) dispozitivul de înțepare și apăsați butonul declanșator.
  6. Ștergeți prima picătură de sânge cu un tampon uscat, iar a doua picătură aplicați-o pe capătul respectiv al bandeletei. La necesitate, masați ușor degetul de câteva ori pentru a ajuta la formarea picăturii de sânge.
  7. Monitorizați ecranul glucometrului pe care va apărea rezultatul testării.
  8. Notați regulat cifrele obținute.

Calibrarea glucometrelor la codul testelor și prima glucometrie este recomandabil să fie efectuată sub îndrumarea personalului medical calificat.

!!! Dacă constatați o glicemie mai mare de 6,1 mmol/l (milimoli pe litru) sau 110 mg/dl (miligrame pe decilitru), contactați telefonic medicul de familie.

!!! Dacă constatați o glicemie mai mică de 4,0 mmol/l (milimoli pe litru) sau 72 mg/dl (miligrame pe decilitru), consumați 15 g de zahăr și repetați măsurarea peste 15 min.

!!! Daca glicemia repetată este mai mică de 4,0 mmol/l (milimoli pe litru) apelați la 112!

 

enlightenedPENTRU A DESCARCA VIDEO APASĂ AICI