La Chișinău au început ateliere de instruire la locul de muпсă privind aplicarea Pachetului de intervenții esențiale în bolile netransmisibile

Asociațiile Medicale Teritoriale din Chișinău au început atelierele de instruire la locul de muпсă privind aplicarea Pachetului de intervenții esențiale în bolile netransmisibile (protocoalele PEN nr.1 și PEN nr.2) la nivel de asistență medicală primară.

Circa 250 de medici de familie și asistenți medicali își vor consolida cunoștințele și practicile în utilizarea unui șir de examene medicale aplicate pacientului în sala de triaj, în scopul prevenirii și depistării factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare, diabet și complicațiilor acestora.

Conform studiului STEPS 2021, fiecare al treilea moldovean suferă de hipertensiune arterială, iar fiecare al cincilea de diabet zaharat. Aceste boli sunt cele mai răspândite în republică și sunt printre bolile netransmisibile prioritare care aduc la 9 decese din 10!

#PEN nr.1 și #PEN nr.2 sunt instrumente moderne de lucru a echipei medicului de familie pentru prevenirea atacului de cord, a accidentului vascular cerebral #AVC și a bolilor renale, prin intermediul managementului integrat al hipertensiunii arteriale #HTA și al diabetului zaharat #DZ, dar și educația pentru sănătate și consilierea cu privire la conduita sănătoasă a pacientului. Aplicarea PEN-urilor asigurară calitatea în managementul bolilor netransmisibile.

Printre instrumentele utilizare în PEN nr.1 și nr.2 sunt scala #SCORE2 și #SCORE_OP (calcularea riscului cardiovascular), măsurarea indicelui masei corporale #IMC, a tensiunii arteriale, a glicemiei și colesterolului, examinarea piciorului diabetic.  

Principiul de instruire în cadrul atelierelor la locul de muncă este „de la egal la egal”. Atelierele de instruire la locul de muпсă privind aplicarea Pachetului de intervenții esențiale în bolile netransmisibile vor dura până pe 19 aprilie 2024.

Formatorii locali de la egal al egal sunt echipele create din manageri, medici de familie și asistenți medicali, care au fost instruiți în cadrul celui de-al treilea atelier de formare de formatori pentru aplicarea PEN în municipiile Chișinău și Bălți.

Proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” facilitează și coordonează atelierele de instruire în #PEN nr.1 și nr.2, de la formare de formatori până la atelierele în cascadă la locul de muncă. Începând cu anul 2019, cu suportul proiectului au fost formați în #PEN, 125 de formatori la nivel local și instruiți pentru a aplica #PEN nr.1 și nr.2, circa 1750 de manageri, medici de familie și asistenți ai medicilor de familie.

Versiunea actualizată a PEN nr.1 și nr.2 o găsești aici - https://prosanatate.md/instrumente/nou-2023_protocol-clinic-standardizat-pentru-medicii-de-familie-pen-nr-1-si-pen-nr-2_-rom_rus/



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!