Instruirile în domeniul aplicării PEN continuă

Alți 72 de medici de familie și 220 de asistenți/asistente medicale din instituțiile medicale din raioanele Cahul, Briceni, Orhei, Fălești și Ștefan Vodă au fost instruiți în domeniul implementării pachetului de intervenții esențiale în bolile netransmisibile (PEN) în Republica Moldova.

Sesiunile de instruire au avut loc în perioada 1-26 iulie, cu susținerea proiectului ”Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, iar în calitate de formatori au fost medicii de familie și asistentele medicale instruiți în cadrul proiectului la începutul anului curent.

Pachetul de intervenții esențiale în bolile netransmisibile (PEN) este destinat medicilor de familie și a fost aprobat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM în februarie 2019, în baza Protocoalelor adaptate ale Organizației Mondiale a Sănătății PEN nr.1 ”Prevenirea atacului de cord, accidentului vascular cerebral și bolilor renale prin intermediul managementului integrat al DZ și HTA” și PEN nr.2 ”Educația pentru sănătate și consiliere cu privire la conduita sănătoasă”. Protocoalele descriu detaliat pașii standardizați pe care medicii de familie și asistentele medicale trebuie să-i urmeze în interacțiunea cu pacientul pentru a preveni bolile netransmisibile și a promova un mod sănătos de viață.

Fiecare curs de instruire durează trei zile, iar agenda include aspecte practice și teoretice. Astfel, participanții obțin cunoștințe ce țin de componentele PEN și anume caracteristicile celor mai frecvente boli netransmisibile, cum sunt bolile cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul zaharat, factorii de risc ai bolilor netransmisibile, modul sănătos de viață, comunicarea cu pacientul pentru motivarea acestuia și altele. De asemenea, ei își consolidează abilitățile de măsurare a tensiunii arteriale, greutății, indicelui masei corporale, nivelului de glicemie în sânge și colesterol.

Proiectul ”Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile (BNT)”, realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică, este finanțat de Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare (SDC). Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea stării de sănătate a populației din Republica Moldova prin reducerea poverii bolilor netransmisibile. Proiectul se implementează în 10 raioane pilot: Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineț și Briceni.

 Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!