Dispozitive medicale pentru 279 de instituții de asistență medicală primară

Instituțiile de asistență medicală primară din zece raioane ale țării au primit dispozitive medicale necesare pentru examinarea și diagnosticarea pacienților. Este vorba de raioanele: Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineț și Briceni.  

Un număr de 293 de lămpi pentru examinare și 118 de electrocardiografe de ultimă generație au fost donate centrelor de sănătate și oficiilor medicilor de familie de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), în cadrul proiectului ”Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

Echipamentele vor spori calitatea serviciilor medicale și vor ușura procesul de examinare al pacienților. În același timp, cu ajutorul echipamentelor va fi posibilă prevenirea agravării stării de sănătate a persoanelor bolnave. Valoarea totală a echipamentului donat este de 4 347 494 MDL.

Cu ajutorul electrocardiografului donat, medicul poate verifica bătăile (ritmul) inimii; vedea daca este o circulație proastă a sângelui către mușchiul inimii (numită ischemie); diagnostica un infarct miocardic sau verifica acele aspecte care sunt anormale, cum ar fi mușchiul inimii (miocardul) îngroșat. Dispozitivul medical are 12 canale care permite furnizarea mai multor parametri şi diagnosticarea imediată a pacientului și o autonomie de lucru de până la 5 ore sau 360 de electrocardiograme. De asemenea,  acesta are o memorie proprie în care pot fi stocate 10.000 de electrocardiograme.

”Recent am diagnosticat o doamnă care a venit cu dureri în spate și cutia toracică. Asistenta medicală efectuând electrocardiograma, a venit și a avertizat medicul de familie că a ieșit descrierea infarct miocardic. Am acordat primul ajutor și am transportat pacienta la spital”, menționează medicul de familie Angela Mihalaș de la Centrul de Sănătate 2 din or. Orhei.

Lampa pentru examinare este folosită pentru studierea piciorului diabetic pentru a observa bătăturile, rănile și ulcerațiile care, nefiind depistate la timp, sunt extrem de periculoase în cazul persoanelor cu diabet zaharat.  De asemenea, cu lampa pot fi examinate și alte părți ale corpului uman, cum sunt cavitate bucală, nazală sau aparatul auditiv.  

În septembrie 2018, proiectul ”Viață Sănătoasă” a donat instituțiilor de asistență medicală primară din cele zece raioane pilot 278 de seturi de dispozitive medicale de primă necesitate, care includeau: pulsoximetru, panglică centimetrică (bandă) medicală cu dispozitiv pentru calculul indicelui masă corporală şi stetoscop medical, destinate sălilor de triaj.

Proiectul moldo-elveţian ”Viaţa Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile în Republica Moldova”, este realizat de Institutul Elvețian Tropical și Sănătate Publică și finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). În cadrul proiectului ne propunem să contribuim la îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei din Republica Moldova, în special din zonele rurale, prin intermediul reducerii poverii bolilor netransmisibile.



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!