Asistența comunitară integrată pentru persoanele ce suferă de boli netransmisibile și au necesități complexe va fi acordată în altele 16 sate

Altele 16 comunități din 8 raioane pilot ale Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” vor implementa asistență comunitară integrată (ACI) pentru persoanele cu boli netransmisibile (BNT) și necesități complexe.

Oamenii din aceste sate care suferă de BNT, în special de hipertensiune arterială, boli ale inimii și vaselor, de diabet zaharat se vor bucura de acces facilitat la serviciile de asistență medicală și socială, de îngrijiri de lungă durată și de suportul serviciilor desconcentrate ale autorității publice locale.

Lansarea serviciilor a avut loc în perioada 28 martie – 10 aprilie 2024 în cadrul  atelierelor organizate în Consiliile raionale cu 8 echipe raioanele și 16 echipe comunitare multidisciplinare. Membrii echipelor multidisciplinare sunt constituite din reprezentanții  tuturor sectoarelor de activitate (sănătate publică, medicină, social, învățământ, administrare publică, poliție etc.) precum și din reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, dar și lideri de opinie locali.

Acestea vor pune în practică acțiuni multidisciplinare și de mobilizare comunitară care urmăresc principiile OMS de aplicare a sănătății în toate politicile, de dezvoltare a comunității sănătoase și de asistență centrată pe necesitățile persoanei, pentru a oferi populației oportunitatea de a primi asistența și îngrijirea necesară în propria comunitate.

Echipele comunitare au echipamentele necesare pentru acordarea asistenței comunitare integrate. Acestea au fost dotate în cadrul activităților Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” cu echipamente medicale, de menținere a funcționalității, de reabilitare și recuperare, echipamente TI, echipamente de igienizare și spălătorii etc.   

Dezvoltarea și implementarea asistenței comunitare integrate este unul din obiectivele prioritare ale Proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari finanțatori în domeniul medical din Republica Moldova.

______________________________________

Cele 16 comunități din 8 raioane pilot ale Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” sunt: Ocnița (Lipnic și Clocușna) , Drochia (Chetrosu și Pelinia), Soroca (Visoca și Bădiceni), Sângerei (Bilicenii Vechi și Prepelița), Șoldănești (Răspopeni și Vadul lui Rașcov), Călărași (Meleșeni și Pitușca), Anenii Noi (Varnița și Mereni) și Hâncești (Ciuciuleni și Cărpineni).



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!