#ActOnNCDs Cum să-ți măsori corect, acasă parametrii de sănătate esențiali? Descarcă 6 video-tutoriale elaborate cu suportul Elveției

Descarcă 6 video-tutoriale despre cum să-ți măsori corect, acasă parametrii de sănătate esențiali: tensiunea arterială (TA), pulsul, frecvența respirației pulsoximetria (saturația sângelui cu oxigen), glicemia (zahărul în sânge) și cum să folosim Jurnalul pacientului cu diabet zaharat de tip 2.

„Aceste video-tutoriale au fost realizate pentru toți cei interesați de prevenirea, gestionarea și controlul bolilor netransmisibile (BNT). La baza lor stau tehnicile de examinare ale adultului în sala de triaj a instituțiilor medicale primare din Pachetul de intervenții esențiale integrale în boli netransmisibile (PEN) ale OMS adaptat pentru Republica Moldova.”, susține Tatiana Zatîc, șefa Direcției asistență medicală primară, urgentă și comunitară a Ministerului Sănătății. Muncii și Protecției Sociale.

Ideea de a crea video-tutoriale pentru pacienți vine din experiența echipelor medicilor de familie din raioanele care implementează PEN - un instrument al calității pentru prevenirea complicațiilor și consilierea pacienților cu boli netransmisibile (BNT). Bolile netransmisibile sunt cauza principală a îmbolnăvirilor și a mortalității premature. 85% din totalul deceselor din țările cu venituri mici și mijlocii, din care Republica Moldova face parte, sunt cauzate de BNT.

„Pentru ca pacienții să prevină apariția BNT ori să obțină o calitate bună a vieții chiar și în condițiile în care suferă de o boală este esențial să știe să-și monitorizeze parametrii de sănătate acasă și să aibă o comunicare eficientă cu echipa medicului de familie.”, explică Prof. univ., Dr. hab. în șt. med. Ghenadii Curocichin, coordonatorul național pentru implementarea PEN.

Iată denumirile și adresele pentru video-tutoriale pe care le puteți viziona ori descărca oricând aveți nevoie de pe – portalul de promovare a sănătății:

MASURAREA TENSIUNII ARTERIALE ACASĂ

MĂSURAREA PULSULUI

MĂsurarea frecvenȚei respiraȚiei

Pulsoximetria. Monitorizarea oxigenului în sânge

TUTORIAL pentru pacienți Măsurarea GLICEMIEI

Instrucțiuni. Cum folosim Jurnalul pacientului cu Diabet zaharat de tip 2

Aceste video-tutoriale fac parte din Seria BIBLIOTECA SĂNĂTĂȚII care cuprinde ghiduri, pliante, postere, planșe, inforgafice, video-tutoriale, filmulețe documentare elaborate pentru creșterea nivelului de informare și conștientizare a nevoii de autogestionare a BNT și încurajează asumarea responsabilității pentru propria sănătate.

BIBLIOTECA SĂNĂTĂȚII este o serie de materiale informative și didactice pentru pacienți și medici elaborate cu suportul financiar al Elveției, prin intermediul proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, implementat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori în domeniul sănătății pentru Republica Moldova.

#ActOnNCDs

#ActinamImpreunaPentruPrevenireaBNTCategorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!