#ACTOnNCDs 6 - 12 septembrie 2021 #AcționămÎmpreunăPentruPrevenireaBNT

Săptămâna Globală de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile (BNT) în acest an este la a patra ediție. În anul 2021 acțiunile globale se focusează pe angajamentul și potențialul comunităților de a crea împreună societăți mai sănătoase în cadrul evenimentului cu genericul „Acționăm împotriva bolilor netransmisibile”. Scopul acestui eveniment este atragerea atenției tuturor statelor asupra importanței prevenirii și a controlului BNT.    

Bolile netransmisibile sunt cauza principală a îmbolnăvirilor și a mortalității premature. 85% din totalul deceselor din țările cu venituri mici și mijlocii, din care Republica Moldova face parte, sunt cauzate de BNT, precum: hipertensiunea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, respiratorii cronice, cancerul. BNT sunt determinate în principal de cinci factori de risc care pot fi modificați - consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul dăunător de alcool și poluarea aerului. Alarmant este că mortalitatea prin BNT la populația în vârsta aptă de muncă constituie peste 50% din mortalitatea generală.  

Din totalul deceselor prin BNT, cea mai mare parte le revine bolilor cardiovasculare cu 17,9 milioane de persoane afectate anual, urmate de cancer (9,0 milioane), bolile respiratorii cronice (3,9 milioane) și diabet (1,6 milioane).   

Republica Moldova se atribuie la țările cu cea mai înaltă rată a mortalității generale din regiunea europeană. În anul 2020, în structura cazurilor de decese înregistrate prevalează BNT, în special bolile cardiovasculare (56,5%), cancerul (14,8%), bolile cronice ale aparatului digestiv (7,7%), bolile cronice ale aparatului respirator (4,0%), diabetul zaharat (1,2%) și alte cauze (6,3%).

Efectele pandemiei de COVID-19 demonstrează odată în plus importanța prevenirii BNT. Persoanele cu BNT sunt cele mai vulnerabile și predispuse să facă forme grave ale bolii, iar peste 95% din persoanele decedate sufereau de cel puțin o boală cronică.

O modalitate importantă de a controla BNT este concentrarea pe reducerea factorilor de risc asociați. Printre soluțiile de reducere a factorilor de risc comportamentali și care pot fi modificați sunt:

  • Investițiile în gestionarea BNT.
  • Managementul BNT: detectarea, screening-ul, tratarea și asigurarea accesului la îngrijirile medicale.

Fiecare dintre noi, comunitățile, organizațiile civice/mișcările sociale și profesioniștii din toate domeniile, toți împreună putem stimula progresul, înlăturând nedreptatea, transpunând dovezile în practică și participând la campaniile scopul cărora este schimbarea comportamentelor care influențează apariția și dezvoltarea BNT.

Lansarea Săptămânii Globale pentru prevenirea BNT ca tradiție a început  în anul 2018 înainte de Reuniunea ONU de la nivel înalt privind BNT, când toți s-au mobilizat pentru a spune ,,Destul!” bolilor și deceselor care pot fi prevenite.  

Din anul 2020 campaniile Săptămânii Globale de acțiune pentru prevenirea BNT se concentrează pe: responsabilitate, investiții, liderism, implicare în comunitate, îngrijire pentru a asigura progresul în prevenirea bolilor netransmisibile.

În săptămâna 6-12 septembrie, să acționăm împreună pentru prevenirea BNT! Vezi ce poți face tu pentru tine, familia, comunitatea ta!

În centrul serviciilor de sănătate și îmbunătățire a calității vieții este OMUL.  OMUL și nu pacientul sau clientul.  

#ACTOnNCDs

#AcționămÎmpreunăPentruPrevenireaBNT



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!