20 de medici de familie și asistenți medicali au devenit formatori în comunicarea cu pacienții

În perioada 13-15 februarie, alți 20 de medici de familie și asistenți medicali și-au îmbunătățit cunoștințele și aptitudinile de comunicare cu pacienții, în cadrul unui seminar organizat de proiectul moldo-elvețian ”Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

Comunicarea este unul din cele mai importante aspecte ale lucrului cu pacientul. Se consideră că un medic doar pune un diagnostic, focusând-se pe simptomele pacientului, și prescrie un tratament corect. Însă elementul cheie pentru ca un tratament sa dea rezultate este motivarea pacientului pentru urmarea acestuia. Prin urmare, informând și comunicând cu pacientul, atât medicii cât și asistentele medicale pot să asigure un tratament cu succes al bolii acestuia, precum și să contribuie la creșterea nivelului de încredere al pacientului în sistemul de sănătate și medicii de familie în particular.

”O comunicare eficientă cu pacientul va duce, cu siguranță, la îmbunătățirea calității serviciilor medicale primare oferite pacienților și implicit va contribui la o mai bună gestionare a bolilor cronice.” a menționat Ala Curteanu, liderul de echipă al proiectului ”Viață Sănătoasă”.

Seminarul a fost condus de doi formatori români, medici specialiști medicină de familie, dr. Lavinia Mihaela Nanu și dr. Marian Nanu, care au descris elementele și etapele unei comunicări eficiente cu pacientul pentru tratarea și schimbarea de comportament al acestuia. În cadrul seminarului, participanții au simulat situații, frecvent întâlnite în activitatea lor, pentru a putea aplica cunoștințele noi obținute. Ulterior, fiecare participant va disemina cunoștințele și informațiile obținute colegilor săi de breaslă în cadrul instruirilor organizate la nivel local.

Adițional, experții români, cu susținerea proiectului, au elaborat un ghid pentru o comunicare eficientă cu pacientul, destinat mediilor de familie, asistenților/telor medicali/e, lucrătorilor centrelor de sănătate, instituțiilor de învățământ și altor specialiști din domeniu sănătății, care a fost oferit participanților în timpul instruirilor pentru testarea și pilotarea acestuia.

Proiectul ”Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile (BNT)”, realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică, este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea stării de sănătate a populației din Republica Moldova prin reducerea poverii bolilor netransmisibile. Proiectul se implementează în 10 raioane pilot: Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineț și Briceni.

 



Categorii de noutăți
    Nu am găsit nimic!